06 jul 2022

Den 1 juli blev ditt tv-utbud helt digitalt

Nu moderniserar vi vårt tv-utbud och den 1 juli 2022 gick vi över till att enbart sända tv digitalt. 

Övergången till digitala tv-sändningar innebar att det analoga basutbudet utgick helt den 1 juli 2022.

 

Varför moderniseras tv-utbudet?

För dig som tittat analogt innebär digital-tv en stor förbättring av bild och ljud. Samtidigt frigör vi utrymme i nätet som de analoga sändningarna tagit upp, vilket ger oss kapacitet att leverera snabbare och stabilare bredband. Det ger i framtiden också utrymme för fler digitala tv-kanaler.

 

Tittar du redan digitalt?

En förändring för dig som redan tittar digitalt är att det digitala basutbudet med okrypterade kanaler kommer utökas (Se bild nedan). Efter den i juli kan du behöva göra en kanalsökning för att få in de nya kanalerna. 
Ett programkort kommer även vara inkluderat i priset för basutbudet. Programkortet är frivilligt och behövs bara om du vill se de krypterade kanalerna. Om du endast vill se de okrypterade kanalerna (kanal 1 till 14) behöver du inget programkort. Mer information finns längre ner i texten.

 

Vad behöver jag göra för att kunna fortsätta se på tv?

Om du  tittade på det analoga basutbudet behöver du byta till digital-tv. Beroende på vilken tv du har finns det olika sätt som du kan få tillgång till digital-tv.

 

    Vårt analoga basutbud utgår och ersätts av ett digitalt basutbud där ett antal kanaler
    i standardformat ingår. Kanalerna finns på kanalplatserna 101-114.

 

 

Gör en kanalsökning

De flesta tv-apparater som sålts under det senaste decenniet har inbyggt stöd för digital-tv. Det du kan behöva göra är en ny kanalsökning. När du gör det ska du se till att enbart söka efter digitala kanaler. Det är även i inställningarna för kanalsökning som du enklast ser om din tv har en inbyggd digital mottagare. Får du inte upp valet att bara söka efter digitala kanaler har din tv troligen bara en analog mottagare och du måste då skaffa en digitalbox eller en ny tv med digitalboxen inbyggd. Digitalbox finns att köpa i elektronikhandel eller från oss. Läs mer om våra boxar.

 

Vad kommer det kosta att se digital-tv?

Priset för det ”nya” basutbudet kommer fortsatt vara 159 kr i månaden (om basutbudet är inkluderat i hyran kommer ingen ny avgift tillkomma). En förändring är att det i basutbudet kommer ingå ett programkort för att du även ska kunna se de krypterade kanalerna i det digitala basutbudet (se nedan). Från 21 mars kan du beställa ett programkort från OKTV, leveranstiden är ca 10 arbetsdagar. Till programkortet behöver du en digitalbox eller en CA-modul med stöd för Cryptoguard. Om du inte redan har detta finns det att köpa i elektronikhandeln eller av oss. Kostnad hos OKTV för att köpa är 695 kr. Det går också att hyra en box för 39 kr/mån.

 

 

Är det något du undrar över?

Har du frågor kring nedsläckningen av det analoga tv-utbudet, hittar du svar på de vanligaste frågorna under Vanliga frågor & svar (blå knappen på startsidan). Du är även välkommen att kontakta oss på telefon 0454 – 980 50 eller mejla info@oktv.se Observera att OKTV inte har någon support på tv och liknande utan hänvisar då till privata it-företag för support, installationer mm.